Farklı lekelerin halıyı nasıl etkilediğini bilmek çözüm üretmek için önemlidir. Kuru lekeler halı liflerine zarar verir, ama düzenli şekilde halının vakumlanması bunu önleyecektir. Sakız ve reçine gibi yağlı lekeler kir toplarlar. Bunun sonucunda halının rengi soluk griye veya kahverengiye döner. Halının görünümünü bozan asıl olarak bu yağlı lekelerdir, bu lekeler halının liflerine sinerler ve zor temizlenirler.

A. Rutin Temizleme:

Düzenli bir bakım programı ile lekeler halıya iyice yerleşip halıya zarar vermeden bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Tamir edici bir bakım yapılması halının düzelmesini tam anlamıyla sağlayamaz, çünkü geç kalınmıştır. Bu durumu ortadan kaldırmak için halının düzenli bir rutin bakıma ihtiyacı vardır.

Vakumla temizleme: Bu işlemde dikkat edilmesi gereken doğru aletin kullanılması ve alet kullanılırken vakum yoğunluğunun iyi ayarlanmasıdır.

Tavsiye edilen vakum yoğunluğu gün içinde yoğun kullanılan bölümler her gün elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Bu tarz yerler lobiler, asansörler, koridorlar, girişler gibi yoğun yerlerdir. Az geçiş yapılan konferans odası, ofis gibi yerler haftada iki veya üç kere elektrikli süpürge ile temizlenmelidir.

Doğru bakım aleti: Yoğun kullanılan bölgeler çift motorlu elektrikli süpürgelerle temizlenmelidir. Az kullanılan bölümler tek motorlu, eşyaların etrafından kolayca manevra yapabilecek güçlü elektrik süpürgeleri ile temizlenmelidir. Normal süpürgeler halının üzerindeki küçük parçaları temizlemekte kullanılabilir, ama sadece normal süpürgelerle titiz bir temizliğin sağlanması mümkün değildir.

B. Derinlemesine Temizlik:

Yaygın olarak kullanılan birçok temizleme metodu halı için uygulanmaktadır. Halınızın çeşidine ve kullanım yoğunluğuna göre bir temizleme metodu seçmek doğru olacaktır. Kullanılan bazı deterjanlar tekrar lekelenmeye neden olur, deterjan seçimi de halı temizliğinde önemli bir faktördür. Deterjanın temizleme sonrası halı liflerinde kalması leke oluşturur. Halıda kalan deterjan kir toplayarak halının pis görünmesine neden olabilir.

C. Sıcak Su Kullanarak Temizleme:

Halının havına deterjan ve sıcak su püskürtülür. Daha sonra su ve yumuşamış leke güçlü vakumla halıdan temizlenir. Sıcak su çok kullanılan, halının derinlemesine temizlenmesinde etkili olan bir yöntemdir. Bu yöntemin doğru kullanımı, halıda deterjanın kalıp lekeleri tekrar oluşturmasına engel olur.

D. Kuru Birleşim:

Halının üzerine serpilen bu bileşim lekeleri ve halıdaki yağı emer. Daha sonra mekanik bir fırça yardımıyla leke kalıntıları temizlenir ve daha sonra vakumlanır. Nemlendirme az olduğundan kuruma süresi kısadır. Kuru bileşim temizleme öncesi serpilirken halıya eşit yayılması önemlidir, aksi halde halının farklı bölgeleri farklı oranda temizlenir.

E. Köpük Şampuan:

Sıkıştırılan hava ile kuru bir köpük elde edilir. Köpük halıya silindir biçimindeki dönen bir fırça ile sürülür. Kuruması çok az zaman alır, çünkü nem az kullanılmıştır. Halıda deterjan kalırsa tekrar lekelenme yapacaktır ve sonuç olarak halı tekrar pis ve soluk bir görünüm alacaktır.